ish! macam xde resepi lain ye seroja ni kan..hehe..Actually semalam punye cerita la ni..ada di kalangan kawan2 seroja yang duk citer pasal makanan ni. ada yang suka garing..ada yang suka tebal..ada juga yang suka bubuh kelapa parut muda..dan tak kurang juga yang suka sangat cicah ngan sambal sardin atau kari ikan, ayam atau daging...
uhuhuhu! macam2 kan selera kita ni..apepun lau dah peberet memang sedap la jadi juadah di pagi hari untuk sarapan pagi..mungkin juga di petang hari terutamanya waktu hujan..dan paling selalu didengar..erm..sayang tengok kuah kari semalam, so panaskan then wat lempeng leh jugak bahan pencicah...
meh kita survey cara nak wat lempeng cara mudah, senang lagi menjadi....jom3..
inilah bahan2 yang kita perlukan... - Tepung gandum (dlm 250-300grn) agak2 je ni.. - air segelas - telur 1 biji - garam 1 sudu teh |
blender je semua bahan |
inilah rupa bila semua bahan dah disatukan dalam blender |
nak pastikan ok ke x adunan korang, try wat mcm dlm gambar ni..agak2 nampak mcm bertali..oklah tu..
persediaan sebelum menggoreng lempeng...wajib ni... |
sapu je minyak kat kuali leper ni dengan minyak..macam dalam gambar ni.. |
bubuh dengan senduk adunan tu atas kuali |
erm..pandai2 adjust bentuk macam mana korang suka..hehe |
bila diterbalikkan..lempeng x lekat kat kuali...tengok2..^_^ |
api sederhana je yer..macam ni... |
see...nilah hasilnya..siap ada kuah kari ayam..dah leh mkn... |
hope artikel dapat sedikit sebanyak memberi ruang ilmu atas dasar perkongsian..share2 lah ye..wasalam...
"MEMASAK ITU MUDAH..RESEPI TERBAIK ADALAH DARI DAPUR RUMAH KITA "
Tiada ulasan:
Catat Ulasan