Jumaat, 22 Februari 2013

RENDANG PEDAS CILI PADI ALA SEROJA


untuk entry kali ni, seroja nak share menu ala2 negeri 9 style..kan negeri tu terkenal dengan masak lomak cili api...hehe..teringat lak lagu Blues Gang. 

so kita x payah cite panjang. meh kita jengok2 resepi & cara2 nak wat rendang pedas  SEROJA STYLE...jom3..


BAHAN2
  1. bawang besar (seroja guna bawang Holand)
  2. bawang putih
  3. cili padi segenggam ( tapi org kata lau nak pedas ambil dalam bilangan ganjil...)
  4. daun limau purut ( dlm 7 helai)
  5. daun kunyit ( 3 helai je)
  1. garam 2 sudu teh ( seroja pakai garam bukit yg warna merah)
  2. serbuk perasa ( 1 sudu kecil)
  3. kunyit (3 sudu kecil) - nak lebih pekat kaler kuning pandai2 tambah ye..
  4. asam keping (2 keping dah cukup)

bawang besar, bawang putih & cili padi kita tumbuk.. x payah lumat la..

panaskan minyak..sikit je..pastu tumis bahan tumbuk tu..

seroja guna santan ni ye..jenama KARA

masukkan ayam yang dah siap dipotong dan dibersihkan. seroja guna ayam tua ye..letak santan sekali..


ratakan semua bahan macam dalam gambar ni..terus tambah daun limau purut dan daun kunyit

tutup kuali..biarkan ayam mereneh dalam tu 1 jam @ sehingga ayam empuk.

masak sampai agak kering..tapi lau suka ada kuah jangan la wat kering sangat ye..
erm..inilah hasilnya..senang je kan..dah leh makan ngan nasi..
wokeh..dah dapat lagi satu sharing daripada seroja kan..apalagi..praktikkan yok di hari minggu..

"MEMASAK ITU MUDAH..RESEPI TERBAIK ADALAH DARI DAPUR RUMAH KITA "



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...