untuk entry kali ni, seroja nak share menu ala2 negeri 9 style..kan negeri tu terkenal dengan masak lomak cili api...hehe..teringat lak lagu Blues Gang.
so kita x payah cite panjang. meh kita jengok2 resepi & cara2 nak wat rendang pedas SEROJA STYLE...jom3..
|
BAHAN2
- bawang besar (seroja guna bawang Holand)
- bawang putih
- cili padi segenggam ( tapi org kata lau nak pedas ambil dalam bilangan ganjil...)
- daun limau purut ( dlm 7 helai)
- daun kunyit ( 3 helai je)
|
|
- garam 2 sudu teh ( seroja pakai garam bukit yg warna merah)
- serbuk perasa ( 1 sudu kecil)
- kunyit (3 sudu kecil) - nak lebih pekat kaler kuning pandai2 tambah ye..
- asam keping (2 keping dah cukup)
|
|
bawang besar, bawang putih & cili padi kita tumbuk.. x payah lumat la.. |
|
panaskan minyak..sikit je..pastu tumis bahan tumbuk tu.. |
|
seroja guna santan ni ye..jenama KARA |
|
masukkan ayam yang dah siap dipotong dan dibersihkan. seroja guna ayam tua ye..letak santan sekali.. |
|
ratakan semua bahan macam dalam gambar ni..terus tambah daun limau purut dan daun kunyit |
|
tutup kuali..biarkan ayam mereneh dalam tu 1 jam @ sehingga ayam empuk. |
|
masak sampai agak kering..tapi lau suka ada kuah jangan la wat kering sangat ye.. |
|
erm..inilah hasilnya..senang je kan..dah leh makan ngan nasi.. |
wokeh..dah dapat lagi satu sharing daripada seroja kan..apalagi..praktikkan yok di hari minggu..
"MEMASAK ITU MUDAH..RESEPI TERBAIK ADALAH DARI DAPUR RUMAH KITA "
Tiada ulasan:
Catat Ulasan