Selasa, 19 Februari 2013

Sotong Masak Kicap Versi Seroja



sementara nak tunggu balik kije pukol 5.30 petang ni..bolehlah survey2 menu apa yang ringkas dimasak malam ni..ada yang terpikir nak masak ayam..tak kurang juga ada yang merancang untuk memasak hidangan seafood..

yeah! kat sini seroja nak share resepi seafood yang paling mudah, ringkas dan senang pula nak masak..tp yang pasti rasanya..nyum3..


sotong yang dah siap dipotong, dibuang kulit & dibersihkan


ini pula bahan2 yang kita perlukan untuk menumis..

Bahan2 terdiri daripada :-

  • - Cili padi Merah (belah 2 @ ketuk je)
    - Halia (sikit je- hiris halus2)
    - Bawang Besar 1 labu - potong bulat2
    Bwang Putih (hiris jugak - dlm 3 ulas)
    Halba (sikit je-lau letak banyak nanti pahit pula masakan korang)

    proses menumis..  



  • masuk je semua bahan tadi dlm kuali . pastikan minyak dah siap sedia dipanaskan. agak dah layu seme, masukkan sotong. then tuang je kicap pekat dlm 3 sudu. jangan lupa masukkan sedikit air asam jawa ye..




      hasilnya..



mudah kan? haa..apa tunggu lagi..meh pakat2 cuba..x sampai setengah jam pun dah siap hidangan ni...ok ..jumpa lagi di lain catatan...sekian..

"MEMASAK ITU MUDAH..RESEPI TERBAIK ADALAH DARI DAPUR RUMAH KITA "


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...