Selasa, 26 Februari 2013

KENTANG & TEMPE PLUS BILIS GORENG BERSIRA SOS

wokeh...tengok tajuk menu kali ni macam panjang la pulak ye...huhu..saje memanjangkan title..walau apepun don't worry..sharing kali ni pun sangat-sangat mudah untuk dicuba. kata pepatah "alah bisa tegal biasa". kalau dah biasa kat dapur, seroja yakin rakan-rakan dan pembaca semua sudahpun tangkas menghayun peralatan di dapur. 

menu ni simple saje tapi cukup sesuai dijadikan hidangan mkn tengahari ataupun malam. erm..boleh mkn dengan nasi panas-panas walaupun xde lauk lain...kira ni salah satu menu budget yang sihat...hehe..so, kita direct to the topic..check it out...


BAHAN2 UTAMA YANG DIPERLUKAN


Ubi kentang 3 biji..hiris mcm dlm gambar ni


Tempe ( 4 keping) - hiris jugak ye

Ikan bilis dh siap belah dan dibersihkan..(kuantiti ikut suke)

goreng je semua bahan utama mcm dlm gambar























































BAHAN2 UNTUK SOS

  1. bawang merah 3 ulas
  2. bawang putih 3 ulas
  3. lada kering 3 tangkai
  4. garam 1/2 (setengah) sudu teh
  5. gula 1 sudu teh
  6. sos cili 3 sudu besar
  7. air 2 sudu besar
  8. bahan penambah perisa (jika perlu)
  9. sedikit minyak utk menumis


ini pula proses menyira

Cara Buat
  1. blend @ tumbuk semua bahan 1,2 & 3. 
  2. panaskan minyak dalam kuali.
  3. tumiskan bahan kisar & sos cili.
  4. masukkan gula, garam, serbuk perisa.
  5. tumis sampai agak naik bau.
  6. tambah air dan biar mendidih seketika.
  7. tutup api.
  8. gaul bhn yg kita dh gorg td dlm kuali.

proses gaul balik semua bahan utama dengan bahan sos


tara...ahaa...inilah hasilnya.. simple tapi menarik dan senang untuk dicuba.. 
Hasilnya

jumpe lagi dilain segmen ye..salam muhibah dari seroja untuk semua..






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...