wokeh...tengok tajuk menu kali ni macam panjang la pulak ye...huhu..saje memanjangkan title..walau apepun don't worry..sharing kali ni pun sangat-sangat mudah untuk dicuba. kata pepatah "alah bisa tegal biasa". kalau dah biasa kat dapur, seroja yakin rakan-rakan dan pembaca semua sudahpun tangkas menghayun peralatan di dapur.
menu ni simple saje tapi cukup sesuai dijadikan hidangan mkn tengahari ataupun malam. erm..boleh mkn dengan nasi panas-panas walaupun xde lauk lain...kira ni salah satu menu budget yang sihat...hehe..so, kita direct to the topic..check it out...
BAHAN2 UTAMA YANG DIPERLUKAN
|
Ubi kentang 3 biji..hiris mcm dlm gambar ni |
|
Tempe ( 4 keping) - hiris jugak ye |
|
Ikan bilis dh siap belah dan dibersihkan..(kuantiti ikut suke) |
|
goreng je semua bahan utama mcm dlm gambar |
BAHAN2 UNTUK SOS
- bawang merah 3 ulas
- bawang putih 3 ulas
- lada kering 3 tangkai
- garam 1/2 (setengah) sudu teh
- gula 1 sudu teh
- sos cili 3 sudu besar
- air 2 sudu besar
- bahan penambah perisa (jika perlu)
- sedikit minyak utk menumis
|
ini pula proses menyira
Cara Buat
- blend @ tumbuk semua bahan 1,2 & 3.
- panaskan minyak dalam kuali.
- tumiskan bahan kisar & sos cili.
- masukkan gula, garam, serbuk perisa.
- tumis sampai agak naik bau.
- tambah air dan biar mendidih seketika.
- tutup api.
- gaul bhn yg kita dh gorg td dlm kuali.
|
|
proses gaul balik semua bahan utama dengan bahan sos |
tara...ahaa...inilah hasilnya.. simple tapi menarik dan senang untuk dicuba..
|
Hasilnya |
jumpe lagi dilain segmen ye..salam muhibah dari seroja untuk semua..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan