Rabu, 6 Mac 2013

KERABU PUCUK TURI & TAUGEH menu sihat sentiasa





Assalam & Salam Sejahtera...apa khabar semua? wokeh...untuk entry kali ni seroja nak kenalkan satu lagi menu sihat untuk semua.. KERABU PUCUK TURI & TAUGEH..erm..ini lau dah ada depan mata xde lauk lain pun takpe..cukup ada nasi panas..mmg sdp sangat la...

meh kita survey2 macam mana nak buat...

Bahan2

  • ikan bilis segenggam
  • bawang besar 1 biji
  • serbuk lada hitam 1/2 sudu kecil
  • kelapa parut 1/2 biji
  • daun pucuk turi 1 mangkuk - celur dan toskan
  • taugeh 1 mangkuk 
  • garam 1/2 sudu kecil
Cara buat
  1. tumbuk bawang besar & ikan bilis sampai lumat.
  2. panaskan kuali dan masukkan dalam kuali semua bahan tumbuk bersama kelapa parut. 
  3. tambah serbuk lada hitam gaul rata semua bahan sampai sebati. pastikan api kecil supaya kelapa x hangit.
  4. masukkan pucuk turi dan tauge. gaul lagi dalam 2 minit dan tutup api.
  5. nah..dah siap..kejap je..x sampai setengah jam pun..


kelapa parut & bhn tumbuk terus letak dlm kuali
gaul rata dgn api kecil/sederhana

tambah pucuk turi & tauge..msk kejap dlm 2 mnt

dah boleh hidang...

Selamat mencuba ye..Jumpa lagi di entry akan datang.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...