Assalam & Salam Sejahtera...apa khabar semua? wokeh...untuk entry kali ni seroja nak kenalkan satu lagi menu sihat untuk semua.. KERABU PUCUK TURI & TAUGEH..erm..ini lau dah ada depan mata xde lauk lain pun takpe..cukup ada nasi panas..mmg sdp sangat la...
meh kita survey2 macam mana nak buat...
Bahan2
- ikan bilis segenggam
- bawang besar 1 biji
- serbuk lada hitam 1/2 sudu kecil
- kelapa parut 1/2 biji
- daun pucuk turi 1 mangkuk - celur dan toskan
- taugeh 1 mangkuk
- garam 1/2 sudu kecil
Cara buat
- tumbuk bawang besar & ikan bilis sampai lumat.
- panaskan kuali dan masukkan dalam kuali semua bahan tumbuk bersama kelapa parut.
- tambah serbuk lada hitam gaul rata semua bahan sampai sebati. pastikan api kecil supaya kelapa x hangit.
- masukkan pucuk turi dan tauge. gaul lagi dalam 2 minit dan tutup api.
- nah..dah siap..kejap je..x sampai setengah jam pun..
kelapa parut & bhn tumbuk terus letak dlm kuali |
gaul rata dgn api kecil/sederhana |
tambah pucuk turi & tauge..msk kejap dlm 2 mnt |
dah boleh hidang... |
Selamat mencuba ye..Jumpa lagi di entry akan datang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan