Selasa, 4 Jun 2013

Menjengah Kilang Keropok Bapa & Ibu Saudara - Simpang 4,Chendering

dah sampai kat Terengganu ni kalau x singgah menjengok kilang Keropok pakcik Seroja di Simpang 4, Chendering, Kuala Terengganu memang x sah..erm..syok ooo..makan kopok lekor fresh panas2...Seroja dan anak-anak sempat la mencuba untuk menggentel keropok tu...Antara aksi-aksi panas di dalam kilang keropok meh sama-sama kita saksikan...


 seronok betul dapat seketul sebatian keropok..senyum lebar..


 erm..ni lagi sorang...nak menguli tepung tu pun senyum je...




yang ni adalah proses membancuh adunan keropok. then yang sebelah tu gambar keropok yang diuli dan digentel menjadi panjang. ada teknik dan ukuran dia yang tersendiri ye..


ni pula proses merebus keropok sampai masak..keropok akan timbul dipermukaan air bila dah masak..then bila diangkat, Seroja perhatikan ada 1 kipas dipasang kuat dihalakan kepada keropok yang baru diangkat..nak sejukkan cepat sebelum disapu minyak untuk pembungkusan..






nilah dia proses membungkus... setiap bungkus yang berikat macam pocong ni ada 50 pcs keropok lekor...


PEACE...Fakhira dah berjaya menggentel keropok lekor saiz mini..erm Aqil pula buat bebola ikan style...


erm..hasil gentelan yang anak-anak Seroja buat sedia direbus dan hasilnya..2 lingkar keropok lekor mini yang dah direbus, masak dan sedia untuk dimakan...


ok..Ready to eat with sauce atau cuka...yummy...Fresh dari dapur...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...