Rabu, 6 Mac 2013

ASAM PEDAS BAWAL EMAS pasti ada kelainannya..


biasanya bawal emas ni seroja masak stim atau sweet sour..tapi kali ni seroja tukarkan menunya. bawal emas ni rasanya agak lemak jadi kali ni seroja jadikan hidangan bawal emas ni sebagai asam pedas..


INILAH RUPA IKAN BAWAL EMAS TU YE


Bahan2..

  • 1 ekor bawal emas saiz sederhana (bersihkan ikan, potong 4)
  • lada kering 7 tangkai - potong dan rebus dahulu
  • bawang besar 1 biji
  • bawang putih 3 ulas
  • halia 2 inci
  • garam 1 sudu kecil
  • asam gelugor/ asam keping - 1 sudah memadai
  • air 1 cawan
  • 4 tangkai daun kesum - nak lebih lagi pun boleh
  • sedikit minyak untuk menumis
  • serbuk perasa jika suka boleh tambah
RESEPI YG MUDAH UNTUK DICUBA

    Cara2..

    1. mula2 bersihkan ikan..buanglah segala isi perut ikan tu..seroja kerat 4..sebab pakai periuk kecil..
    2. langkah seterusnya..blend lada kering yg sudah direbus,bwg besar, bwg putih dan halia
    3. panaskan minyak dalam kuali/ periuk.
    4. tumiskan bahan kisar sampai naik bau, pastikan agak garing sikit ye..barulah tambah air 1 cawan tuu..
    5. tambah garam, asam keping dan daun kesum..nk letak serbuk perasa sikit silakan jika suka...
    6. tunggu sampai mendidih, then masukkan ikan dan renehkan sampai ikan masak..
    7. aaaahhhaaaa...dah siap. bolehlah senduk2 nasi...

    INILAH RUPA ASAM PEDAS..LAU NAK HIAS2 BAGI CANTIK PUN  BOLEH

    Selamat mencuba dan menjamu selera..Wasalam..

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...