Khamis, 13 Jun 2013

LADA BOH HOMEMADE untuk kemudahan memasak

Entry kali ni pun seroja nak sharekan cara nak buat homemade lada boh @ cili giling supaya senang...time korang nak masak nanti dah x payah nak potong lada berulang kali. lebih menarik lagi x perlu pakai pengawet pun sebab lepas korang dah blend lumat dah boleh simpan dalam bekas bertutup dan simpan terus dalam peti sejuk.


- mula-mula potong lada kering  dalam 1 periuk kecil. (anggaran untuk 1 blender penuh lada boh)
- rebus lada sampai menggelegak dan tutup api. biar seketika sampai lada kembang. kemudian cuci beberapa kali sampai air jadi jernih dan toskan.


- masukkan lada dalam blender dan tambah air separuh dari sukatan lada tu..
- kisarlah sampai hancur lumat ye..


dah siap, bolehlah simpan dalam bekas bertutup kat peti sejuk. sukatan lada boh sebanyak ni boleh digunakan untuk 4 kali masakan bersambal atau memerlukan lada boh..hmm..amacam? Selamat mencuba ye..untuk kemudahan dapur korang juga...PEACE...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...