Malam ni masing-masing tak nak makan nasi. So Seroja plan menggoreng mee untuk makan petang sekaligus malam. Wow! macam tak percaya! Dalam pada masing-masing tak selera makan licin jugak sekilo Mee Goreng Basah ni...hmmm..korang mesti teruja jugak kan..Seroja sharekan resepi..try it! u can love it!
- Sediakan bawang merah 3 biji, Lada kering 7 tangkai, Bawang Putih 4 ulas, halia 1 inci
- Lada tuu korang potong-potong then rebus dulu. bila dah menggelegak, tutup api biarkan sekejap dalam air panas tuu supaya lada kembang. then boleh toskan dan blend la dengan bawang dan halia.
- Sementara tu potong-potong dan bersihkan sotong. Kuantiti ikut suka. Seroja bubuh 10 ekor sotong sederhana besar
- sediakan 1kg mee kuning
- sediakan juga segenggam udang kering
- kobis panjang 4 helai dan tomato 2 biji (potong ikut suka)
- panaskan minyak dalam kuali
- tumiskan bahan kisar
- bila dah naik bau, masukkan 2 sudu besar gula
- masukkan 1 sudu kecil garam
- then terus je masukkan sotong
- Seroja masukkan dulu batang kubis
- masukkan 2 cawan air
- bila dah sebati, tambah pula kicap manis lebih kurang 3 sudu.
- tambah serbuk perisa (hujung sudu kecil je)
- masukkan sos tiram dalam 2 sudu besar
- gaul sebati then bolehlah masukkan mee. pastikan mee kuning tu dah dibersihkan dan ditoskan untuk hilangkan minyak saduran pada mee dan bau serta rasa kapur. kaup balik mee dalam kuali.
- next, Seroja masukkan pula daun kubis. kaup balik lagi.
- masukkan pula tomato yang dah dipotong tadi.
- gaul sebati dan boleh tutup api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan