Rabu, 12 Jun 2013

MEE GORENG BASAH BERSOTONG cukup memikat selera seisi rumah



Malam ni masing-masing tak nak makan nasi. So Seroja plan menggoreng mee untuk makan petang sekaligus malam. Wow! macam tak percaya! Dalam pada masing-masing tak selera makan licin jugak sekilo Mee Goreng Basah ni...hmmm..korang mesti teruja jugak kan..Seroja sharekan resepi..try it! u can love it!


- Sediakan bawang merah 3 biji, Lada kering 7 tangkai, Bawang Putih 4 ulas, halia 1 inci
- Lada tuu korang potong-potong then rebus dulu. bila dah menggelegak, tutup api biarkan sekejap dalam     air panas tuu supaya lada kembang. then boleh toskan dan blend la dengan bawang dan halia.
- Sementara tu potong-potong dan bersihkan sotong. Kuantiti ikut suka. Seroja bubuh 10 ekor sotong sederhana besar


- sediakan 1kg mee kuning
- sediakan juga segenggam udang kering
- kobis panjang 4 helai dan tomato 2 biji (potong ikut suka)


- panaskan minyak dalam kuali
- tumiskan bahan kisar
- bila dah naik bau, masukkan 2 sudu besar gula


- masukkan 1 sudu kecil garam
- then terus je masukkan sotong
- Seroja masukkan dulu batang kubis 


- masukkan 2 cawan air
- bila dah sebati, tambah pula kicap manis lebih kurang 3 sudu.
- tambah serbuk perisa (hujung sudu kecil je)


- masukkan sos tiram dalam 2 sudu besar
- gaul sebati then bolehlah masukkan mee. pastikan mee kuning tu dah dibersihkan dan ditoskan untuk hilangkan minyak saduran pada mee dan bau serta rasa kapur. kaup balik mee dalam kuali.


- next, Seroja masukkan pula daun kubis. kaup balik lagi.
- masukkan pula tomato yang dah dipotong tadi.
- gaul sebati dan boleh tutup api.




Erm...amacam? tengok pun dah tau sedapkan? apo laie..cubalah ye..resepi dari dapur Seroja ni penuh pulak dengan rencah ye..GERAMMM je tengok kan..alaa..sesekali..kita masak sendiri untuk makan seisi keluarga..Cara kita nak menata rias wajah masakan kita..yang penting..tanpa hiasan pun dah bisa menggamit jamuan di mata..Jumpa lagi..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...