Sabtu, 20 April 2013

BIHUN GORENG - simple cara Seroja



wah..seronok betul tido. dah pukul 8 pagi tapi  x bangun lagi anak-anak seroja. mentang-mentang hari cuti sekolah. ditambah pula hujan di luar, lagi sedap menarik selimut..hehe

hari minggu ni memang seroja tunggu anak-anak bangun tido baru leh wat sarapan sebab kadang-kadang bila kita dah siapkan sarapan ada request lain pula. lepas si kecik bangun dia kata nak makan 'mee kurus'.hehe... jeng..jeng..bihun la tuh maksudnya. so, seroja memulakan operasi. menggoreng bihun yang simple wat anak-anak dan keluarga.

jom survey juadah hari ni... ^_^

1- celur bihun sekejap
2- bila agak dah kembang, toskan. jangan curah air sejuk ye..



3- sediakan daun kari (seroja guna untuk kelainan aroma, x nak letak pun xpe)
4- sedikit kobis (ikut suka pakai sayur apa) - potong kecil
5- sediakan pes lada kering
6-  sediakan pes bawang besar & bawang putih


7- ambil segenggam ikan bilis. rendamkan sebentar.
8- tumbuk ikan bilis sederhana lumat.
9- sediakan 2 keping fish cake. potong ikut saiz yang disukai.



10- panaskan sedikit minyak dalam kuali.
11- rautkan 3 tangkai daun kari dalam minyak yang dah panas.
12- tumis daun kari tu sebentar je. jangan lama sangat. kang hangus lak.


13- masukkan sesudip pes campuran bawang putih dan bawang besar. tumis sampai naik bau.
14- tambah pula sesudip pes lada kering.
15- letakkan 1 sudu besar gula.
16- masukkan ikan bilis tumbuk.

17- tumis sampai agak garing.
18- masukkan pula sayur kobis @ lain2 sayur
19- tambah air sedikit jika tumisan nampak agak kering.


20- tambahkan sesudu kecil garam.
21- masukkan pula fish cake yang dah dipotong kecil-kecil



22- kecilkan sedikit api. dan masukkan bihun yang sudah ditos tadi
23- kaup balik bihun dengan bahan tumisan dalam kuali sampai rata.

hasil yang cukup simple....

Selamat Mencuba ye...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...