Rabu, 17 April 2013

SINGGANG ASAM PEDAS @ ASAM PEDAS REBUS - menu sihat dan menyelerakan



erkkk..alhamdulillah...baru je sekejap tadi Seroja makan hidangan Singgang Asam Pedas ni. Kenyang sudah perut. dan tak lupa, untuk entry kali ni Seroja kongsikan resepinya. senang je nak masak. langsung x guna minyak jugak ye macam entry sebelum ni Asam Rebus..

menu sihat ni..rugi tak cuba. hehe...so kita tak payah cite panjang. terus je ke intai-intai cara nak masak juadah ni...jom...3x


1- sediakan seekor ikan kerisi sederhana besar
2- buang isi perut, potong kepada 3 bahagian dan bersihkan.



3-  masukkan bahan kisar 1 sudu sup (bawang merah 3 ulas, bawang putih 2 ulas & lada kering 3 tangkai)
4- tambahkan 1 sudu kecil garam
5- letak pula 1 keping asam gelugor



6- tambahkan serbuk kunyit 1 sudu kecil
7-  masukkan air secawan
8- mula mereneh kuah atas api yang besar



9- bila dah menggelegak, masukkan daun kesom
10- siap sedia masukkan ikan. renehkan dalam 5 minit. dah siap untuk hidangan




walaupun cara masaknya ringkas, tapi yang penting rasa masakan tu puas dek tekak kita. Bagi Seroja lau masak terlalu banyak bahan, pastu nama lak pelik-pelik...tapi bila rasa pulak...adusss..pokok pangkalnya, tak semestinya apa yang terhidang di hotel 5 star @ restoran mahal tu lazat walaupun dekorasi masakannya menarik..

orang kita, cara kita, simple is better for us.. hehe..speaking la pulak ye...harap pembaca sekelian cubalah ye. jumpa lagi di lain entry. Wasalam.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...