Selasa, 9 April 2013

KERANG REBUS SERAI - ringkas, mudah dan menambat selera



Anda terfikir untuk memasak menu yang simple, mudah dan cepat? hehe..seroja ada jawapan. sebab kebanyakan menu dari seroja agak dan sangat mudah dicuba. sesuai sangat bagi mereka-mereka yang baru berjinak-jinak di dapur..senang cakap yang baru nak belajar memasak..x perlu malu..yang penting usaha tangga kejayaan.

sebenarnya lauk pauk yang simple lebih menyelerakan berbanding menu-menu berat dan rumit nak memasak. di sini seroja nak kongsikan lagi satu menu yang cukup mudah untuk di cuba..jom terjah...

1. bersihkan kerang.
2. sediakan bahan
3. bawang besar dihiris, bawang putih, cili padi dan serai diketuk


4. satukan semua kerang dan semua bahan dalam periuk ( tambah 1 sudu kecil garam & 1/2 sudu kecil serbuk perasa.)

5. mula merebus kerang. tutup periuk supaya cepat mendidih 
AWAS : JANGAN LEKA PULA YE..SEBAB BILA REBUSAN MULA MENGGELEGAK BIMBANG KUAH AKAN TUMPAH ATAS DAPUR..DAH SATU KERJA LAK NAK MENGELAP DAN DAPUR  GAS PUN LEH CEPAT ROSAK.
6. LIHAT..kerang dah mula menggelegak. Seroja gunakan api yang kuat.

7. perahkan sebiji limau kasturi dan bolehlah tutup api. sedia untuk dihidangkan

erm..amacam? senang kan? basuh-basuh..hiris-hiris...ketuk-ketuk..campak-campak..rebus-rebus..dah siap untuk santapan sendiri dan juga keluarga. mesti cuba ni kan..good luck ye..selamat mencuba..



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...