aha...maka terciptalah satu lagi menu ringkas buat tatapan semua. senang je nak wat. yok! kita jenguk2 resepi dari dapur seroja...
YANG KITA PERLUKAN
- kobis - hiris2..agak2 dapat 1 mangkuk
- bawang merah - 2 biji
- bawang putih - 2 biji
- lada kering 3 tangkai
- sos tiram 2 sudu besar
- sedikit minyak - utk menumis
- sedikit air - dlm 4 sudu besar
lada,bawang mearah & putih dh siap blend..jg janggut sotong |
hiris kobis ikut saiz yg kita suka |
CARA NAK MASAK
- bawang merah, bawang putih, dan lada kering kita blend lumat.
- panaskan minyak dalam kuali then tumis bahan2 yang kita dah blend tadi. masukkan sekali sos tiram.
- agak2 dah garing, terus masukkan janggut sotong. sebatikan dalam kuali.
- ok..dah boleh masukkan kobis..bubuh air sikit sebab taku kering sangat.
- masak lebih kurang 3 minit atau kalau nak bagi kobis layu sikit biarlah lama sikit.
- dah boleh angkat dan hidangkan..
tumis bhn kisar dan sos tiram |
masukkan janggut sotong |
masukkan kobis dan air |
inilah hasil seni dari dapur seroja |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan