Rabu, 6 Mac 2013

LABU SERIKAYA pencuci mulut atau dijadikan petang?


asik menjamu mata dengan masakan yang pedas2 jer..so kali ni seroja nak kongsikan satu resepi yang diwarisi daripada ibu seroja sendiri..hmmm..yummy..yummy..yummy.. pastinya Labu Serikaya..

korang pernah makan x? atau x pernah jumpe pun? atau ini first time dengar? memperkenalkan...

ni kuih tradisi zaman2 dulu..sekarang memang payah nak jumpe dah..kena wat sendiri..atau nak mudah order jer dengan seroja (RM20-RM25)..harga bergantung kepada saiz labu..sebab makin besar labu makin byk pula bhn yang kita perlukan...

seroja kongsikan resepinya di sini..jom terjah...


LABU ... BERSIHKAN BUANG BIJI


TELUR GRED A 5 BIJI




kelapa parut 1 biji..ambil santan pekat

santan bubuh dalam telur ye

tambah gula merah dalam 2 sudu besar
ni yang dah siap bancuh
panaskan pengukus..bubuh buah labu bila air dah mendidih

tapis dan masukkan dalam buah labu


ni la rupa bhn yg kita dh tapis tu
kukus dlm 40 minit..ni dah masak

takot labu x centre..seroja guna mangkuk tahu untuk ampu..

dan hasilnya..boleh nak makan panas2 atau biarkan sejuk baru dinikmati..mabeles...




 Sekian..selamat cuba jaya..jumpa lagi..







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...