korang pernah makan x? atau x pernah jumpe pun? atau ini first time dengar? memperkenalkan...
ni kuih tradisi zaman2 dulu..sekarang memang payah nak jumpe dah..kena wat sendiri..atau nak mudah order jer dengan seroja (RM20-RM25)..harga bergantung kepada saiz labu..sebab makin besar labu makin byk pula bhn yang kita perlukan...
seroja kongsikan resepinya di sini..jom terjah...
LABU ... BERSIHKAN BUANG BIJI |
TELUR GRED A 5 BIJI |
kelapa parut 1 biji..ambil santan pekat |
santan bubuh dalam telur ye |
tambah gula merah dalam 2 sudu besar |
ni yang dah siap bancuh |
panaskan pengukus..bubuh buah labu bila air dah mendidih |
tapis dan masukkan dalam buah labu |
ni la rupa bhn yg kita dh tapis tu |
kukus dlm 40 minit..ni dah masak |
takot labu x centre..seroja guna mangkuk tahu untuk ampu.. |
dan hasilnya..boleh nak makan panas2 atau biarkan sejuk baru dinikmati..mabeles...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan