jom2..kita tengok apa cerita disebalik namanya..check it out!
- susu segar 1 cawan (rujuk gambar 1)
- 4 keping slice cheese - siat2 jadikan kecil2 (mcm dlm gambar 2)
- 4 biji telur gred A (asingkan putih & kuning - rujuk gambar 6 & 7)
- gula kasar ( 3/4 cawan (rujuk gambar 8)
- tepung berserbuk penaik jenama BLUEKEY - 1 cawan
- buttercup 250gm (potong - ambil 1/3 sahaja) - rujuk gambar 2
- loyang 20 cm
persediaan BUTTER..
- siat2 slice cheese
- masukkan susu dan slice cheese dalam periuk & panaskan atas dapur. guna api kecil (rujuk gmbr 3).
- bila cheese dah mula cair, masukkan butter (rujuk gmbr 4) dan biarkan cair juga.. sejukkan.
- asingkan telur putih & kuning dlm bekas berasingan (lihat gambar 6 & 7)
- sediakan gula kasar je 3/4 cawan (lihat gambar 8)
- masukkan gula dalam putih telur dan putar sampai ringan ( dia akan jadi putih gebu gitu)
- seterusnya dlm bekas berasingan putar pula kuning telur sampai agak kembang. (dalam gambar 12, seroja sengaja pakai pemukul telur tradisional. nak exercise sikit..hehe)
- campurkan adunan butter dan putar lagi. sudukan tepung sedikit demi sedikit sampai tepung dlm cawan habis. siap mcm dalam gambar 14.
- then, bolehlah satukan bahan antara kedua-dua bekas. guna kaedah kaup balik pakai senduk kayu. sebatikan. campuran adunan kita bahagi 2 ye sebelum kita bubuh pewarna..dalam gambar 16 & 17 seroja buat warna kuning & biru..
- erm..proses ni yang seronok..sapukan marjerin kat sekeliling dlm loyang. pastu korang marblekanlah adunan ni ikut citarasa dan kreativiti sendiri. gambar 18 & 19 tuu..leh rujuk sebagai contoh je..
- bila dah siap, bolehlah dibakar dalam oven. guna suhu sekitar 170 darjah celcius. bakar selama 25-30 minit atau sehingga kek masak (cuba cucuk dengan lidi sate..lau dah xde kesan tepung melekat, maknanya dah masak la tuu..
- sejukkan sebelum dihidangkan bersama minuman kegemaran anda..tapi lau nk makan panas2 pun ok..hehe..tetap mabeles dan nikmat..dari dapur kita kann...
dah pun siap..kejap je kan..
cuba2 wat ye kawan2..jumpa lagi..peace ^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan