Jangan risau...kat sini Seroja just nak share Petua yang mungkin berguna dan boleh lah rakan-rakan pembaca amalkan salah satu daripadanya..jom tinjau..
CARA 1
1. Anda sediakan beberapa helai daun nangka dan bersihkan terlebih dahulu.
2. Then, masukkan saja daun nangka tadi ke dalam periuk bersama dengan daging yang nak direbus.
CARA 2
1. Anda perlukan setengah atau sebiji pinang tua.
2. Kupas dan bersihkan pinang tua tadi.
3. Lepas tu, masukkannya ke dalam periuk @ kuali untuk dimasak sekali dengan daging.
CARA 1
1. Anda sediakan beberapa helai daun nangka dan bersihkan terlebih dahulu.
2. Then, masukkan saja daun nangka tadi ke dalam periuk bersama dengan daging yang nak direbus.
CARA 2
1. Anda perlukan setengah atau sebiji pinang tua.
2. Kupas dan bersihkan pinang tua tadi.
3. Lepas tu, masukkannya ke dalam periuk @ kuali untuk dimasak sekali dengan daging.
CARA 3
1. Cara ini pula khas untuk anda yang nak buat sate daging.
2. Memula, hiriskan dahulu daging tersebut.
3. Seterusnya, lumurkan daging tersebut dengan bahan-bahan perencahnya.
4. Kemudian, bungkuskan daging dengan daun betik.
5. Biarkannya selama 1 jam.
6. Setelah itu, barulah anda bakar sate daging tadi dan hasilnya daging itu lebih wangi dan empuk.
CARA 4
CARA 5
1. Cara ini pula khas untuk anda yang nak buat sate daging.
2. Memula, hiriskan dahulu daging tersebut.
3. Seterusnya, lumurkan daging tersebut dengan bahan-bahan perencahnya.
4. Kemudian, bungkuskan daging dengan daun betik.
5. Biarkannya selama 1 jam.
6. Setelah itu, barulah anda bakar sate daging tadi dan hasilnya daging itu lebih wangi dan empuk.
CARA 4
- Sebatang tebu. sebarang jenis tebu boleh digunakan yer.
- Buangkan dulu kulit tebu dan bersihkannya.
- Potong tebu tadi secara memanjang seruas-seruas.
- Kalau daging tu nak buat rendang, masukkan je isi tebu tadi bersama-sama dengan bahan-bahan lain untuk penyediaan rendang. Kemudian, masaklah sampai rendang daging tu empuk.
- Kalau nak buat sup daging, rebus isi tebu tadi bersama-sama dengan bahan-bahan lain untuk mereneh sup. Isi tebu tersebut berfungsi untuk melembutkan daging dan menambahkan kelazatan sup.
CARA 5
CARA 6
- Tumbuk buah keras sampai lumat. Kemudian, masukkannya ke dalam masakan anda seperti gulai daging.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan