Weekend hari tu Seroja sempat menggoreng mee untuk makan petang...hehe..anak Seroja yang lelaki tu suka makan kerang..kebetulan waktu Seroja berbelanja dekat Econsave terjumpa pulak kerang segar..harga pun berpatutan..jadi memang berbaloi-baloi la nak buat santapan seisi keluarga..jadi meh kita layan sebentar adunan untuk menghasilkan mee goreng dari dapur Seroja ni...layannnnnn...
- sediakan fish cake 3 keping..basuh dan hiris nipis..ketepikan.. - sediakan isi kerang 1 mangkuk |
- tumiskan 3 sudu besar campuran bawang kisar sampai naik bau - masukkan 2 sudu lada giling/kisar - masukkan 1 sudu besar gula |
- tambahkan 1/2 sudu kecil serbuk perasa - kemudian tambah 1 sudu kecil garam |
-masukkan isi kerang - renehkan seketika |
- masukkan pula fish cake - seroja tambah air sedikit sebab sambal nampak agak kering |
- ini pula adalah 1 kg mee kuning yang siap dibersihkan dan ditoskan - masukkan dalam mee dalam kuali |
- masukkan sos tiram..2 sudu besar - masukkan kicap manis..gaul rata - tambah pula tauge..kaup balik lagi dengan sudip.. |
mee goreng ringkas tapi tetap sedap dimakan |
Alhamdulillah...habis juga juadah petang tu..sebab malam kadang2 dah x berapa nak makan nasi..erm..apalagi..korang cubalah untuk santapan sendiri pulak ye..bahan-bahan tu agak2 je..resepi kita, cara kita la kan..xde sape boleh larang atau halang...selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan