Tak lama lagi cuti sekolah..huhu..confirm ramai yang akan dapat kad undangan perkahwinan..biasalah..time cuti sekolah ni familiar orang wat kerja kawen kan...Seroja tertarik untuk berkongsi satu resepi yang memang biasa ada di meja hidangan kenduri ni sebagai penambah rasa dan selera atau pelengkap kepada juadah raja sehari. Jom tinjau...
ANTARA ASAM YANG KITA PERLUKAN 1- KISMIS 2 KOTAK KECIL 2- PLUM 3- BUAH BOY STRAWBERRY 4- ASAM MASIN PUTIH 5- ASAM KULIT LIMAU 6-ASAM MERAH |
CAMPURKAN SEMUA ASAM DALAM SATU BEKAS |
- SEDIAKAN KURMA 20 BIJI - CAMPURKAN DENGAN SECAWAN AIR DAN BLEND SUPAYA MENJADI PES KURMA. |
- SEDIAKAN REMPAH TUMIS (BUNGA LAWANG DAN KAYU MANIS) - PANASKAN MINYAK DALAM KUALI - TUMISKAN REMPAH TUMIS SAMPAI NAIK BAU |
- MASUKKAN BAHAN KISAR ( BAWANG BESAR 2 BIJI + BAWANG PUTIH 5 ULAS) - TUMIS BAWANG SAMPAI NAIK BAU - MASUKKAN PES KURMA - MASUKKAN PULA 2 SUDU LADA GILING |
- KACAU DAN SEBATIKAN SEMUA BAHAN - MASUKKAN CAMPURAN ASAM- BIAR SEMUA BAHAN MERENEH SEKEJAP DALAM 15 MINIT @ SEHINGGA MASAKAN NAMPAK AGAK KERING |
SIAP UNTUK HIDANGAN |
Jangan lupa mencuba. Nanti time nak wat kenduri atau majlis-majlis tertentu kat umah dah boleh wat sendiri..hehe..Harap ada manfaatnya...Salam Mesra untuk semua..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan