Actually, dah lama jugak ada request daripada seorang teman mintak Seroja 'post'kan kat entry menu Jantung Pisang ni..tapi tidak berkesempatan. Secara kebetulan masa pergi jalan-jalan ke rumah adik di Air Papan Mersing, terpandang pula 2 biji jantung pisang yang baru dipetik..apo laie...Seroja mintak sebutir sebab adik Seroja yang sorang lagi ada balik ke kampung..cuti semester...teringin pulak dia nak makan Jantung Pisang Masak Lemak ni...jadi ngam pulak dengan permintaan teman hari tu..
Untuk tidak mengecewakan, Seroja tunaikan permintaan..2 in 1 terkabul..Alhamdulillah..Adik dapat makan dan teman pun dapat gambaran macam mana nak masak lemak jantung pisang ni..tradisi masakan kampung yang simple namun sukar dilupakan...hebat penangan kannn...jom survey...
1- sediakan 1 biji jantung pisang 2- potong membulat |
3- rebus/celur sekejap untuk keluarkan getah 4- toskan |
5- sediakan pula santan dan bahan tumbuk (bawang sederhana besar 1 biji, bawang putih 3 ulas, segenggam ikan bilis) 6- tumbuk semua bahan kecuali santan.. |
7- kaup bahan tumbuk dan masukkan dalam periuk 8- tambah 100 ml santan kotak ( lbh kurang 1/2 kotak) |
9- tambah 250 ml air (lbh kurang 1 1/2cawan) 10- masukkan 1 1/2 sudu garam |
11- tambahkan pula sedikit serbuk perisa 12- serbuk kunyit Seroja bubuh 2 sudu kecil |
13- kacau-kacau dan mula panaskan kuah 14- bila dah nampak nak menggelegak, terus je masukkan jantung pisang yang dah ditoskan tadi. |
15- kecilkan api dan renehkan seketika sekitar 10 minit 16- tambah sedikit serbuk lada hitam (anggaran dalam 1/2 - 1 sudu kecil) |
siap untuk hidangan keluarga |
Simple je masak dia kann...boleh wat sendiri lepas tengok step yang Seroja dah pun perincikan..Selain jantung pisang, korang boleh variasikan atau gantikan dengan pucuk ubi, pucuk manis, pucuk peria laut, pucuk paku dan lain-lain lagi sayuran kegemaran korang..tepuk dada tanya selera..erm...harap ada manfaat...Wasalam...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan