Selasa, 14 Mei 2013

APAM BERAS mudah dan ringkas




Sebenarnya masa nak buat apam ni memang xde plan langsung..terpandang tepung beras dan tengok 'mauripan' @ yis segera masih ada berbaki kat dapur, terus je bancuh..so Seroja x sempat tangkap gambar penyediaan...dah siap kukus baru teringat..aduss...Insyaallah..next time Seroja beri gambaran yang lebih detail...Nak resepi ke?




Nak buat APAM BERAS ni mudah sangat2...Apa yang kita perlukan adalah :

  • 1 bungkus tepung beras (500gram)
  • 750ml-1000ml air
  • gula 3-4 senduk nasi
  • yis segera mauripan 1 bungkus (11gram)





CARA NAK BUAT :
  1. campurkan semua bahan dan bancuh sampai sebati dalam satu bekas..
  2. biarkan 1/2 jam dalam bekas bertutup..
  3. bila adunan dah naik dan berbuih akibat tindakbalas yis, bubuh daalam acuan apam yang telah disapu dengan sedikit minyak ( supaya bila apam dah masak senang nak keluarkan..)
  4. kukus 10-15 minit..dah siap untuk dimakan..


apam ni rasa manis2 buah je..kalau suka manis boleh tambah lagi 1 senduk gula...tapi Seroja lebih suka makan dengan kelapa parut yang dah pun diletak sedikit garam...mabeles..mudah..ringkas..dan cepat... perut pun kenyang..sesuai dimakan di waktu pagi sebagai sarapan atau petang bertemankan teh atau kopi panas..syok oooo....Selamat Mencuba ye...Peace!








Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...