Ini satu lagi menu atau sajian ringkas yang digemari ramai orang terutamanya orang-orang bujang..kadang-kadang nak masak tu kesuntukan masa, tapi nak menunggu giliran order di kedai-kedai makan pula lebih membuang banyak masa..Jadi sardin memang menjadi stok dalam simpanan di dapur...
Memasak tak semestinya yang berat-berat kan...janji perut terisi sudah..apa yang penting kena bersyukur dengan apa yang ada. Diringkaskan cerita, meh kita wat versi kita cara kita di dapur kita..
1- panaskan minyak dalam kuali 2-sediakan 1 biji bawang besar...hiris-hiris |
6- sediakan sardin tin sederhana..Seroja pakai jenama BOTAN sebab ikan dia rasa fresh & sedap.. 7- tuangkan je sardin dalam tin tu ke atas bahan tumisan... |
8- bolehlah tambah sedikit air asam jawa dalam masakan ni (Seroja gantikan air asam jawa dengan 3 sudu besar sos tomato) |
siap untuk hidangan... |
2 ketul sardin Botan ni besar..So ini Seroja bajet untuk 2 orang makan..menu orang bujang ...hehe.. tapi yang bestnya..sambal sardin ni bukan hanya dijadikan lauk untuk makan dengan nasi tapi juga untuk dijadikan peneman sampingan sajian pagi/petang...macam lempeng @ cekodok..
Apo laie Jang...meh cuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan