Sabtu, 25 Mei 2013

SAMBAL TUMIS SARDIN - menu ringkas yang tetap memikat



Ini satu lagi menu atau sajian ringkas yang digemari ramai orang terutamanya orang-orang bujang..kadang-kadang nak masak tu kesuntukan masa, tapi nak menunggu giliran order di kedai-kedai makan pula lebih membuang banyak masa..Jadi sardin memang menjadi stok dalam simpanan di dapur...

Memasak tak semestinya yang berat-berat kan...janji perut terisi sudah..apa yang penting kena bersyukur dengan apa yang ada. Diringkaskan cerita, meh kita wat versi kita cara kita di dapur kita..

1- panaskan minyak dalam kuali
2-sediakan 1 biji bawang besar...hiris-hiris

3- tumiskan bawang yang dah dihiris tadi..jika suka boleh campakkan  3-5 biji cilipadi
4- sediakan stok kisar (bawang putih, bawang merah/besar, halia & lada kering)
5- sendukkan 1 sudip stok kisar dan tumis sampai naik bau dan agak garing sedikit... 

6- sediakan sardin tin sederhana..Seroja pakai jenama BOTAN sebab ikan dia rasa fresh & sedap..
7- tuangkan je sardin dalam tin tu ke atas bahan tumisan...

8- bolehlah tambah sedikit air asam jawa dalam masakan ni (Seroja gantikan air asam jawa dengan 3 sudu besar sos tomato)

siap untuk hidangan...

2 ketul sardin Botan ni besar..So ini Seroja bajet untuk 2 orang makan..menu orang bujang ...hehe.. tapi yang bestnya..sambal sardin ni bukan hanya dijadikan lauk untuk makan dengan nasi tapi juga untuk dijadikan peneman sampingan sajian pagi/petang...macam lempeng @ cekodok..

Apo laie Jang...meh cuba...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...