Seroja selalu terdengar keluhan rakan-rakan bila bersungut bab nak memasak ni..ada yang alah dengan bawang sampai berair mata time mengopeknya....ada juga yang asik bersin je bila mengelola lada kering di dapur...adatlah tu..alah bisa tegal biasa...
Di sini Seroja nak share sikit lagi ilmu yang sememangnya berguna untuk semua..kita cuba wat stok lada & bawang kisar homemade yang ready digunakan bila diperlukan..bukan sekadar menjimatkan masa tapi juga menjarakkan kita daripada terpaksa berhadapan dengan tugas mengupas kulit bawang setiap hari...hehe..hidung x bersin hari2 bila potong lada kering, mata tak pedih hari2 bila kupas bawang...yang ada hanyalah bau tumisan untuk mulakan masakan...jom tinjau-tinjau..
1- sediakan 20 tangkai lada kering. kerat-kerat dengan gunting. 2- sediakan 2 biji bawang besar & 1 labu bawang putih |
7- bawang tadi kita kupas, cuci dan belah-belah yer.. 8- masukkan terus dalam blender..campurkan air (sukatan air adalah separuh dari ukuran bahan dalan blender) |
9- blend semua bahan sampai lumat |
sedia untuk ditumis/ disimpan sebagai stok |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan