Sabtu, 18 Mei 2013

LEMAK LABU + PUCUK TURI cara Seroja



Actually...ni ada kesinambungan daripada episod mencantas pokok turi dalam entry yang lepas...kan Seroja ada mencantas-cantas supaya pohon turi tu rendang..dan bila tumbuh pucuk pun segar dan cantik je..so..seroja ambik la sedikit pucuk tu untuk dijadikan menu ni..erm...kita survey yok!

sediakan semangkuk pucuk turi dan 1/2 biji labu manis yang dah pun dipotong

- ambil 1 biji bawang besar dan 2 ulas bawang putih
- hiris2 bawang tuu macam dalam gambar

- masukkan bawang besar, bawang putih, 2 sudu kecil serbuk kunyit, 1 sudu kecil garam, 1 sudu  serbuk kecil lada hitam dalam periuk..
- masukkan santan  (1000 liter) -  lebih kurang 4 cawan. kacau dan mula masak atas api.


- ambil segenggam ikan bilis
- cuci bersih dan tumbuk, Seroja tumbuk pun x lumat sangat..
- masukkan dalam kuah
 



- labu yang dipotong, dibersihkan dan ditos..
- masukkan dalam periuk yang berisi kuah..tunggu sampai mengelegak..

- ini pula daun pucuk turi..sama jugak..dah siap dibersihkan dan ditos..
- masukkan je dalam kuah menggelegak yang berisi labu tuu...biar mereneh lagi 5 minit atau sehingga  pucuk turi nampak layu sedikit..


dah siap..bolehlah dihidang...

Senang je...x perlu nak tumis2..x perlu nak hias2..hehe.. sebab dah menyerlah warna masakan ni...korang cubalah ye...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...