Ahad, 26 Mei 2013

BAKSO simple - menu dari jawa




huhu...apa khabar semua..hope enjoy...Seroja busy pindah rumah baru2 ni. So dapur x sempat berasap 2 3 hari lepas...apepun bila dah siap memunggah barang2, aktiviti di dapur diteruskan macam biasa..hehe..dah terbiasa ke dapur, lau x singgah jenguk2 periuk belanga walaupun x berkilat macam dalam Master Chef tu..rasa macam janggal pula..

So, disebabkan Seroja pun busy nak mengemas ape2 yang patot..Seroja masak menu yang ringkas jugak la..tapi cukup untuk dimakan seisi keluarga..(Anggaran makan untuk 6- 8 orang dewasa)..meh tinjau2...


1- sediakan bebola daging...paket macam dalam gambar ni memang sedap dan asli rasa dagingnya...kita cuma perlukan separuh je (500gm)
2- belah 2 bebola daging tu...(lau tak nak belah pun takpe..bior je bulat2 gitu)
3- ketepikan dalam mangkuk..

4- tumbuk (halia 2 inci, bawang merah 5 biji, bawang putih 5 ulas)
5- panaskan sedikit minyak dalam kuali
6- tumiskan bahan2 yang ditumbuk tadi

7- bila tumisan kelihatan agak garing, tambahkan lada sulah/ serbuk lada putih (anggaran dalam 1 1/2 sudu kecil)
8- tambahkan 2 sudu kecil garam
9- then, bolehlah letak sedikit serbuk perisa

10- masukkan 2 liter air
11- seterusnya tambah pula bebola daging yang dah dipotong tadi

12- biarkan bebola daging mereneh dalam kuah
13- see, dalam masa 10 minit kuah dah mula menggelegak


14- sediakan pula bawang goreng segera
15- masukkan bawang goreng 2 sudu besar dalam kuah yang dah menggelegak tuu... 


siap..bolehlah salin dalam bekas untuk dihidangkan...



boleh divariasikan...makan bersama bihun, kue teow, mee kuning ataupun soh hoon
Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...