Isnin, 20 Mei 2013

MEE GORENG KERANG + FISH CAKE




Weekend hari tu Seroja sempat menggoreng mee untuk makan petang...hehe..anak Seroja yang lelaki tu suka makan kerang..kebetulan waktu Seroja berbelanja dekat Econsave terjumpa pulak kerang segar..harga pun  berpatutan..jadi memang berbaloi-baloi la nak buat santapan seisi keluarga..jadi meh kita layan sebentar adunan untuk menghasilkan mee goreng dari dapur Seroja ni...layannnnnn...


- sediakan  fish cake 3 keping..basuh dan hiris nipis..ketepikan..
- sediakan isi kerang 1 mangkuk
- lada giling homemade
- bawang kisar readymade ( biji bawang besar, 1 labu bawang putih) - seroja pakai 3 sudu je, baki tu boleh simpan dalam peti ais untuk kegunaan masakan lain..senang..next time nak masak dah x payah kupas bawang lagi..kan..kan..kan..

- tumiskan 3 sudu besar campuran bawang kisar sampai naik bau
- masukkan 2 sudu lada giling/kisar
- masukkan 1 sudu besar gula


-  tambahkan 1/2 sudu kecil serbuk perasa
- kemudian tambah 1 sudu kecil garam



-masukkan isi kerang
- renehkan seketika 

- masukkan pula fish cake
- seroja tambah air sedikit sebab sambal nampak agak kering

- ini pula adalah 1 kg mee kuning yang siap dibersihkan dan ditoskan
- masukkan dalam mee dalam  kuali

- masukkan sos tiram..2 sudu besar
- masukkan kicap manis..gaul rata
- tambah pula tauge..kaup balik lagi dengan sudip..

mee goreng ringkas tapi tetap sedap dimakan

Alhamdulillah...habis juga juadah petang tu..sebab malam kadang2 dah x berapa nak makan nasi..erm..apalagi..korang cubalah untuk santapan sendiri pulak ye..bahan-bahan tu agak2 je..resepi kita, cara kita la kan..xde sape boleh larang atau halang...selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...