Selasa, 28 Mei 2013

STOK LADA & BAWANG KISAR HOMEMADE




Seroja selalu terdengar keluhan rakan-rakan bila bersungut bab nak memasak ni..ada yang alah dengan bawang sampai berair mata time mengopeknya....ada juga yang asik bersin je bila mengelola lada kering di dapur...adatlah tu..alah bisa tegal biasa...

Di sini Seroja nak share sikit lagi ilmu yang sememangnya berguna untuk semua..kita cuba wat stok lada & bawang kisar homemade yang ready digunakan bila diperlukan..bukan sekadar menjimatkan masa tapi juga menjarakkan kita daripada terpaksa berhadapan dengan tugas mengupas kulit bawang setiap hari...hehe..hidung x bersin hari2 bila potong lada kering, mata tak pedih hari2 bila kupas bawang...yang ada hanyalah bau tumisan untuk mulakan masakan...jom tinjau-tinjau..

1- sediakan  20 tangkai lada kering. kerat-kerat dengan gunting.
2- sediakan 2 biji bawang besar & 1 labu bawang putih

3- masukkan lada kering yang dah dikerat tadi dalam periuk.  bubuh air menutupi paras lada..
4- rebus lada kering sampai menggelegak dan berbuih..tutup api dan biar 5-10 minit..(Seroja wat macam ni sebab nak bagi lada kembang dan lembut)

5- basuh lada yang dah kembang tu ye..pastikan kalau tangan korang x tahan pijar lada tuu, sapu dulu tangan korang dengan garam sebelum aktiviti meramas lada..(tujuan ramasan adalah supaya biji-biji lada keluar)
6- bilas dan toskan 

7- bawang tadi kita kupas, cuci dan belah-belah yer..
8- masukkan terus dalam blender..campurkan air (sukatan air adalah separuh dari ukuran bahan dalan blender)

9- blend semua bahan sampai lumat

10- dah boleh tuang dalam bekas
11- 1 adunan ni menghasilkan 1 mangkuk stok kisar yang ready untuk digunakan sebagai tumisan  bagi masakan  asam pedas, kari, nasi goreng, sambal (ikan,udang,ayam,sotong,daging dll)

bagi adunan sebanyak ni Seroja boleh guna untuk 3 atau jenis masakan..so utk orang bujang atau keluarga kecil boleh  masak terus lau dah simpan stok macam ni dalam peti ais..tinggal tumis je..mudah bukan? jimat masa

sedia untuk ditumis/ disimpan sebagai stok
Stok lada homemade ni ready untuk digunakan bila-bila masa. Boleh tahan sampai sebulan dalam peti ais kalau tak digunakan..tapi lau dah wat stok readymade  macam ni takkan korang tak nak masak kan...erm..so...dapur, masa dan masakan  kita yang tentukan..Salam Mesra untuk Semua..Jumpa lagi dilain entry...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...