Ahad, 19 Mei 2013

OTAK-OTAK IKAN selera pantai timur






Hari minggu tiba lagi dan seperti biasa, Seroja akan pulang ke kampung di rumah mak. Kebetulan weekend ni tak ke mana-mana dan tiada pula jemputan walimatulurus yang kedengaran. Hanya yang berbunyi adalah suara mak Seroja..riuh sekali kat dapur..kenapa?? haha..dia bising sebab stok lauk kat dalam peti sejuk banyak. bila nak luak pun tak tahu..so, dia mintak 'berubat' supaya boleh habis dan berkurang muatan di dalam peti ais..

dalam banyak2 lauk tu Seroja berkenan dengan ikan kembung pelaling...hehe..dah nampak bayangan nak jadikan menu...memandangkan isi ikan ni tak berapa nak tebal jadi sesuai sangat dengan misi yang seroja nak jalankan...buat OTAK-OTAK IKAN...jom survey..

1- sediakan ikan  kembong pelaling
2- potong kepala dan ekor. buang isi perut.
3- ambil isi ikan. tulang kasi buang tepi ye...
4- belah isi ikan ( 1 ekor ikan dapat 4 bahagian isi)


5- ni pula bahan untuk inti otak-otak..
(bawang besar l biji, bawang putih 3 ulas, halia 1/2 inci, lada kering 4 tangkai)- dikisar
6- sediakan 1 biji kelapa parut. bubuh dalam kuali.tambah 1 sudu kecil garam (secukup rasa) , 1/2 sudu serbuk perasa, 2 sudu serbuk kari dan bahan yang dukisar tadi.
7- gaul rata dengan api sederhana besar. masak sampai nampak agak kering ( tak nampak air akibat blend bahan kisar tadi)..siap..

8- sediakan daun kelapa untuk membungkus...panjang saiz potongan daun kelapa agak2 lebih kan 1@2 inci daripada panjang isi ikan 

8- inti  yang dimasak sebentar tadi diletakkan dalam bekas
9- nilah bahan utama...isi ikan, inti otak2 dan daun kelapa...are you ready to packing?? hehe...


10- mula2 letak dulu isi ikan dalam daun kelapa. macam dalam gambar.
11- then, bubuh inti menutupi keseluruhan isi ikan tadi


12- ambil satu lagi daun kelapa untuk menutup otak2 kita ye. tutup bertindih  kasih antara kedua-dua daun tuu..
13- stepler/ketip hujung kiri dan kanan daun..


14- teruskan proses mengisi ikan dan inti sehingga selesai semua...bolehlah simpan dalam peti sejuk sebentar sebelum dibakar..dalam istilah lain..nak perap sebentar isi ikan agar rempah daripada inti kelapa meresap ...

15- panaskan kuali leper..dan bakarlah otak2 dengan api kecil..supaya otak2 tak hangus dan isinya masak sekata..


akhirnya siap jua otak2 ni...huh...ada riak senyum puas sebab dah mengurangkan kesesakan dalam frezer kat rumah..hehe..asik menu sama je..so  bila wat menu macam ni sebagai sampingan memang berbaloi2...Seroja cuma ada 9 ekor ikan pelaling dan menghasilkan 36pcs otak2 yang mantop dan meletop...hehe...

Jangan lupa ye..tak rugi korang mencuba resepi ni..otak2 ikan ni sangat2 popular di negeri2 pantai timur terutama di Kuala Kemaman..sangat berbeza dengan otak2 kempas ye...so cuba dan lakukan sendiri..anda pasti puas hati...Salam percubaan untuk semua...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...