Rabu, 29 Mei 2013

LAKSAM versi SEROJA




LAKSAM...erm..korang pernah makan tak? Makanan ni berasal dari pantai timur (Terengganu)..Ramai yang minat makan sebab rasanya sedap tapi tak tahu macam mana nak buat...kat sini Seroja share kan cara nak wat Laksam ni..tapi maaf ye..kuahnya Seroja tak sempat ambil gambar..mungkin next entry baru Seroja postkan resepi kuah..Check it Out! 


ini adalah adunan Laksam...(1 peket tepung beras cap teratai, air sejuk 1000 liter & air panas 500 liter..)
korang campurkan tepung beras dengan air sejuk dan kacau sebati dalam bekas. bila dah sebati baru bubuh air panas. kacau rata. nak tau adunan korang elok ke tak senang jer...bila korang sendukkan sebatian ni ianya x pekat dan x lekat langsung kat senduk..pendek kata ia cair sangat-sangat ler... setiap kali nak ulang proses mengukus perlu dikacau sentiasa...



selain tu korang perlukan sekurang-kurangnya 3 tutup periuk yang dah disapu dengan minyak masak..panaskan pengukus. bila dah naik wap, letak tutup periuk yang dah disapu minyak tadi. curahkan 2 senduk adunan tepung beras. Seroja guna jug kecil supaya senang nak mencurah..Anggaran, agak memenuhi ruang atas tutup periuk tuu... 


then tutup pengukus. kukus la adunan tuu dalam 3 minit atau sehingga naik wap..nak tau masak atau tak adunan kita tu? erm...pastikan ada bahagian yang agak menggelembung sedikit. ketepikan dulu..dirikan dan sandar jer kat bekas lain untuk toskan wap...ambil tudung periuk lain yang dah disapu minyak jugak, ulang lagi menuang adunan laksam ke atas tudung periuk tu...


Sementara menunggu giliran yang ke-3 masak, korang dah boleh ambil Laksam yang dah masak mula-mula tadi. pakai belakang sudu untuk membuka rongga disekeliling Laksam kat tudung periuk.. dan mula tolak sedikit demi sedikit dengan tangkai sudu tu sampai separuh macam dalam gambar...



Ini proses akhir.. sediakan dulang. Laksam yang dah separuh tergulung tu terus dicurahkan atas dulang..ia akan tergulung dan jatuh sendiri atas dulang sebab dah licin..kita kan dah sapu minyak..Ulang ler semua langkah sampai adunan habis..adunan ni boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 18- 20 batang Laksam bergantung kepada saiz tudung periuk korang.

Selamat Mencuba ... ^_^

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...