Jumaat, 31 Mei 2013

MEE REBUS terengganu style versi Seroja





Sekarang ni hujan x menentu. Musim-musim hujan macam ni pulak cuaca sejuk je..hidung asik tersumbat dan  mulalah soksek-soksek..grrrr...selsema melanda..nak makan pun xde selera...Kesian pula tengok reaksi anak-anak.

So untuk membangkit selera yang hampir hilang, Seroja gagahkan diri wat mee rebus style terengganu sebab menu ni memang guna banyak blackpepper..Nak kasi panas badan...Cara orang kita... ermm..nak tau macam mana..meh kita jengok dapur Seroja...


- sediakan isi kerang
- tumbuk (bawang besar 1 biji, bawang putih 3 ulas & halia 2 inci)

- potong 2-3 pokok sayur sawi. asingkan batang dan daun..


- panaskan minyak dalam periuk
- tumiskan bahan tumbuk sampai naik bau



- tambahkan serbuk lada hitam..(Anggaran 2 sudu kecil..lau nak lebih lagi sedap)
- masukkan air 2 liter
 

- masukkan isi kerang
- bubuh pula batang sawi

- tambahkan garam 2 sudu kecil
then, boleh tambah serbuk perisa..sikit je..wat syarat, tapi lau x nak letak pun takpe

- biarkan mereneh sampai kuah menggelegak
- masukkan daun sawi pula

- biarkan kuah mereneh sampai sawi kelihatan agak layu sedikit..tutup api...

siap

Amacam??? kecur x? erm..memang sedap..lagi makan waktu cuaca sejuk dan paling baik bila demam @ selsema melanda..cepat je kebah..mujarab sungguh  rempah ratus yang bernama lada hitam ni...Korang cubalah ye..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...