Jumaat, 26 April 2013

BILIS GORENG KICAP CILIPADI





seroja sekadar nak share menu sampingan yang boleh dimakan dengan nasi atau wat jadi pelengkap rasa kepada bubur nasi..hehe..meh kita tinjau...

1- sediakan 9 biji cilipadi  & 1 biji bawang besar
2- hiris bawang dan cilipadi

3- ambil segenggam ikan bilis yang dah siap kopek. cuci bersih dan toskan.
4- panaskan sedikit minyak dalam kuali
5- masukkan ikan bilis yang dah ditoskan
6- goreng sampai agak garing

7- dah garing, angkat dan ketepikan dulu.
8- tumiskan pula bawang dan cilipadi tadi sampai naik bau

9- masukkan sedikit air asam jawa
10- masukkan kicap manis. anggaran dalam 3 sudu besar.

11- sebatikan semua bahan
12- masukkan ikan bilis goreng tadi
13- gaul sebati dan tutup api. siap untuk disajikan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...