Pernah dengar atau makan AYAM PENYET? hehe..teruja kan setiap kali nak menjamu selera di restoran atau kedai-kedai makan yang menyajikan hidangan ni...
so, petang ni resepi yang nak seroja kongsikan kali ni mudah je tapi seroja pasti semua suka..hehe..SAMBAL BELACAN GORENG ALA PENYET..lepas ni ayam penyet dah boleh terhasil dari dapur rumah korang. jom survey!
1- SEDIAKAN BAWANG BESAR 1 BIJI, BAWANG PUTIH 3 ULAS & CILI PADI SEGENGGAM 2- BELACAN SEBESAR IBU JARI 3- MASUKKAN DALAM BLENDER DAN KISAR SAMPAI HANCUR SENUA BAHAN. |
4- PANASKAN MINYAK DALAM KUALI 5- TUMISKAN BAHAN KISAR |
6- TAMBAHKAN GULA 1/2 SUDU BESAR 7- MASUKKAN PULA GARAM 1/2 SUDU KECIL 8- CAMPAKKAN PULA 1 ASAM KEPING DALAM TUMISAN |
9- TUMIS SEHINGGA SAMBAL PEKAT DAN BERKILAT ATAU PECAH MINYAK (MINYAK DAN SAMBAL NAMPAK SEBATI) 10- SEJUKKAN DAN SEDIA UNTUK DIMAKAN BERSAMA AYAM GORENG, IKAN GORENG, IKAN, DAGING @ AYAM BAKAR |
Selamat mencuba ye. WASALAM...Peace to all...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan