Ahad, 21 April 2013

LEMPENG KELAPA - sodap dimakan lagi-lagi di waktu petang di kala hujan





plan belah kelapa ni sebenarnya nak buat JELLY KELAPA. tapi tengoklah. isinya dah tebal. huhu...langsung plan bertukar menu..apepun syok jugak. lame x buat lempeng kelapa ni. alang-alang dah ada kelapa kulit hidup @ kelapa yang masih berkulit hijau..so, kita me'lempeng' pula la hari ni. layan....


1- erm...masa kopek kelapa ni sebenarnya seroja nak wat JELLY KELAPA. tapi tengok isi dia dah tebal sangat. x sesuai dah nak men'jelly'.2- see...kulit masih hijau. maknanya memang kelapa ni belum matang @ tua.3- so...seroja mesin je isi kelapa tu. ngamla pulak petang tu hujan. dah ada menu bermain kat pikiran ni...terer x? parut kelapa pakai mesin guna sebelah tangan je..hehe..

4- kelapa yang dah siap diparut5- sebab terlalu muda, so masih ada saki baki yang x leh nak paru. kikis dengan sudu la. nak buang terus sayang kan..byk lagi isi kelapa tuh....

6- sediakan tepung gandum dalam setengah bag (lbh kurang 500gram). bubuh dalam mangkuk besar supaya senang nak bancuh.7- tambahkan garam 2 sudu kecil8- air pula dalam 2 cawan.

9- bancuh semua bahan sampai sebati10- tambahkan kelapa parut tadi11- gaul rata semua bahan

12- bancuh rata sampai sebati13- panaskan kuali leper atas dapur menggunakan api yang sederhana besar.14- sapukan minyak pada kuali menggunakan daun pandan yang dah di carik-carik.


15- sendukkan bancuhan atas kuali yang dah disapu minyak16- ratakan bancuhan dengan senduk17- goreng sekejap dalam 30 saat (biasa2 aje) - 1 minit (lau nak garing sikit macam seroja buat),18- terbalikkan. tunggu sekejap samapai masak. lakukan proses ni berulang-ulang sampai bancuhan lempeng anda habis..




siap juga akhirnya dan menjadi juadah di petang minggu..lebih syok makan bila ditemani sambal bilis atau kuah kari. tapi...seroja makan gitu je panas-panas bertemankan secawan kopi...rasa lempeng ni pun  dah lemak masin kan..jadi makan gitu je pun dah sedap...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...