plan belah kelapa ni sebenarnya nak buat JELLY KELAPA. tapi tengoklah. isinya dah tebal. huhu...langsung plan bertukar menu..apepun syok jugak. lame x buat lempeng kelapa ni. alang-alang dah ada kelapa kulit hidup @ kelapa yang masih berkulit hijau..so, kita me'lempeng' pula la hari ni. layan....
4- kelapa yang dah siap diparut5- sebab terlalu muda, so masih ada saki baki yang x leh nak paru. kikis dengan sudu la. nak buang terus sayang kan..byk lagi isi kelapa tuh.... |
6- sediakan tepung gandum dalam setengah bag (lbh kurang 500gram). bubuh dalam mangkuk besar supaya senang nak bancuh.7- tambahkan garam 2 sudu kecil8- air pula dalam 2 cawan. |
9- bancuh semua bahan sampai sebati10- tambahkan kelapa parut tadi11- gaul rata semua bahan |
12- bancuh rata sampai sebati13- panaskan kuali leper atas dapur menggunakan api yang sederhana besar.14- sapukan minyak pada kuali menggunakan daun pandan yang dah di carik-carik. |
siap juga akhirnya dan menjadi juadah di petang minggu..lebih syok makan bila ditemani sambal bilis atau kuah kari. tapi...seroja makan gitu je panas-panas bertemankan secawan kopi...rasa lempeng ni pun dah lemak masin kan..jadi makan gitu je pun dah sedap...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan