Di sini Seroja nak share satu lagi resepi buat semua pembaca. Kerabu Mangga Versi Seroja. khas dicipta untuk selera tekak Seroja dan pembaca semua..Seroja yakin, semua pembaca yang dah pun tengok gambar kerabu mangga ni dah mula kecur kan...hehe..Silakanlah layan sebentar menu dan persediaan serba ringkas yang seroja tontonkan di sini ye...
1 - ini adalah 'Elephant Mango Trus'. rasa mangga ni lemak manis walaupun muda 2 - kopek kulit mangga ni ye.. |
3 - cincang mangga ikut kretiviti sendiri 4 - ahhaaa...dah siap cincang |
5 - ambil 5 tangkai cili padi. hiris-hiris. 6 - campurkan dalam mangga yang kita dah hiris |
7 - rebus 1 ekor ikan pelaling @ kembong batu dengan sedikit air. bagi isi ikan tu masak. tutup api dan angkat ikan. 8 - ambil isi ikan. ketepikan tulang. |
9 - sediakan 1 biji bawang merah 10 - tumbuk bawang merah dan isi ikan 11 - lumatkan semua bahan tumbuk |
12 - sudukan bahan tumbuk ke atas hirisan mangga 13 - sedikan serbuk lada hitam 14 - tuangkan sedikit serbuk lada hitam atas hirisan mangga |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan