kalau ada di kalangan pembaca yang terperasan, picture dan keterangan 1-11 seroja cuma copy and paste je...hehe...menjimatkan masa yang seroja ada. dan senang cakap bancuhan yang sama (lempeng nyior) cuma seroja 'versi'kan ia menjadi suatu hidangan yang lain..hehe...sebab tetamu seroja yang datang petang tu dia x reti makan lempeng. so, ter menjadilah jemput-jemput kelapa ni. erm..makan pula ye..padahal dari bancuhan yang sama je...hehe..terkena jugak lah si tetamu ni tadi...
4- kelapa yang dah siap diparut5- sebab terlalu muda, so masih ada saki baki yang x leh nak paru. kikis dengan sudu la. nak buang terus sayang kan..byk lagi isi kelapa tuh.... |
6- sediakan tepung gandum dalam setengah bag (lbh kurang 500gram). bubuh dalam mangkuk besar supaya senang nak bancuh.7- tambahkan garam 2 sudu kecil8- air pula dalam 2 cawan. |
9- bancuh semua bahan sampai sebati10- tambahkan kelapa parut tadi11- gaul rata semua bahan |
11- panaskan minyak dalam kuali 12- ambil sesudu bancuhan dan masukkan dalam minyak panas 13- sudukan je ikut sukatan minyak. lau guna minyak banyak, boleh sudukan lebih banyak gorengan. |
14- goreng sehingga nampak keemasan di bahagian bawah atau agak-agak dah masak sebelah 15- terbalikkan gorengan jemput-jemput perlahan-lahan. buat sampai adunan habis. |
sedap dimakan macam tu je atau bersama ikan goreng...hehe..Jumpa lagi di lain entry...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan