erm...menu kali mudah cuma ambil masa yang lama sedikit nak menyediakannya. seroja nasihatkan kawan-kawan ada masa terluang atau hari cuti barulah boleh buat. atau mungkin juga boleh kita wat time dapat berkat atau buah tangan lauk pauk kenduri kawen yang x habis time pegi rewang.
huhu..jomlah kita tinjau-tinjau resepi dari dapur seroja...
- 1 kg daging - potong besar-besar,basuh, rebus dengan 1 sudu kecil garam, siat-siat
- bawang besar 2 biji - dikisar
- bawang putih 5 ulas - dikisar
- lada kering - dikisar / giling
- gula - 2 sudu besar
- garam 1 sudu kecil
- serbuk perasa 1 sudu kecil
- asam gelugor 2 keping
- air - 1 cawan
- ketumbar 2 sudu besar
- jintan manis 2 sudu besar
CARA-CARA NAK BUAT..
1. sediakan daging. - daging lembu dipotong besar-besar.cuci dan terus rebus dengan air dan garam sampai agak empuk. -sejukkan. kemudia siat-siat dan hasilnya macam gambar di atas. |
2. ambil 1 sudu besar ketumbar & jintan manis 3. ketumbar & jintan manis digoreng tanpa minyak (sangai) |
4. bubuh dalam blender kering 5. mesin sampai lumat/hancur |
6. panaskan sidkit minyak dalam kuali. mula menumis bawang yang telah pun dikisar. 7. agak dah hampir garing dan naik bau bolehlah masukkan lada giling/kisar |
8. masukkan gula 3 sudu besar 9. masukkan garam & serbuk perasa 1 sudu kecil. sebatikan. |
10. seterusnya, tambah ketumbar & jintan yang telah dikisar halus tadi. 11. tambah air 1 cawan 12. letak asam gelugor 2 keping 13. masukkan pula daging yang dah kita siat-siat tadi |
14. gaul rata dalam kuali macam dalam gambar ni |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan