yang kita perlukan
- isi ayam 4 ketul - bersihkan dan toskan
- lada kering 7 tangkai - potong dan rebus dahulu
- bawang besar 1 biji
- bawang putih 3 ulas
- halia 2 inci
- garam 1 sudu kecil
- asam gelugor/ asam keping - 1 sudah memadai
- air 1 cawan
- 4 tangkai daun kesum - nak lebih lagi pun boleh
- 5 kelopak bunga kantan (bahan wajib-boleh juga dihiris halus)
- sedikit minyak untuk menumis
- serbuk perasa jika suka boleh tambah
ni antara bahan utama dalam masakan ni |
berikut adalah cara2 nak masak..check it out!
- tumis bahan kisar - setelah naik bau dan agak garing, masukkan secawan air |
masukkan ayam, daun kesom, kelopak bunga kantan, asam keping dan garam |
inilah hasilnya |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan