hari minggu ni seroja tak ke mana-mana. duduk rumah je. jadi masih ada masa nak merayau2 sekitar kawasan rumah. dan seroja terpandang serumpun pokok pucuk manis yang seroja tanam sendiri dibelakang rumah. dah lama betul tak cuit-cuit pohon ni. seme dah tinggi-tinggi. jadi bermulalah operasi mencantas.
bila dah cantas-cantas tu, paham-paham le. dapat jugaklah hasil. dah berbagi-bagi kat jiran-jiran dan tinggal lagi seikat. so seroja pun ciptalah menu ni untuk hidangan tambahan untuk dimakan di tengahari bersama keluarga. meh cuba resepi ni...ringkas, mudah tapi tetap licin...hehe..
BAHAN2
- 1 seikat pucuk manis
- bawang besar 1 biji
- bawang putih 3 ulas
- fishball 5 biji - potong 4 setiap satu
inilah rupa pucuk manis kalau ada yang tak kenal |
CARA NAK MASAK
1. tumiskan bahan kisar /tumbuk sampai naik bau. masukkan garam dan serbuk perasa. 2. masukkan fishball yang telah dipotong. |
3. kalau nampak agak kering masukkan air sedikit. 4. masukkan pucuk manis dan gaul mesra sampai nampak daun agak layu, tutup api. |
simple saje kan. dan semestinya tak mengambil masa yang lama pun untuk menyediakan hidangan ni. selamat mencuba..peace ^_^
Tiada ulasan:
Catat Ulasan