
erm..seindah namanya, walaupun hitam tapi tetap manis. hehe..seroja ubaisuai sedikit resepi ni untuk kelainan. apa bezanya? keh3...kurang berminyak dan yang pasti kurang la sikit lemak..
![]() |
1. gula pasir dimasak dalam kuali 2. gula akan mula mencair dan biar cair betul2 ye. 3. masukkan air 1 cawan. dan cairkan semula hingga sebati. |
![]() |
4. masukkan buttercup (1 buku buttercup 250g tu seroja guna 1/3 je) 5. biarkan buttercup mencair, tutup api dan sejukkan. |
![]() | ||
6. pukul telur gred A 3 biji. tambah sedikit esen vanilla. 7. masukkan susu pekat 1/2 tin. 8. tambahkan air gula hangus. dan masukkan tepung berserbuk penaik sedikit demi sedikit sampai habis.(tepung tu 1 cawan jugak ye) tambah 1 sudu kecil soda bikarbonat..hehe..saje promote kek lain ye..
|
![]() |
9. bakar dalam oven dengan suhu 160oC selama 45 minit atau sehingga kek masak sempurna. 10. maka terhasillah kek gula hangus yang tetap berspan walaupun agak kering. |
selamat mencuba ye...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan