Rabu, 3 April 2013

SAMBAL SOTONG - ringkas dan mudah




Salam ceria buat semua. Apa khabar agaknya anda2 semua? Harap semua dalam keadaan baik. dengan keadaan cuaca yang tak menentu sekarang ni, kesihatan pun kadangkala terganggu kan.. lagi pulak dengan rutin harian yang memang menuntut tumpuan kerja yang lebih sekarang ni membuatkan kita semua sibuk menguruskan urusan seharian. begitu juga seroja.

pun begitu macam tak sempurna pula dapur kalau ditinggalkan tak 'berasap' terus kan. jadi suka sekali seroja tampilkan resepi2 mudah di sini tanpa perlu banyak bahan yang remeh temeh. jom survey...



1. bawang besar 1 biji, bawang putih 3 ulas, lada kering 7 tangkai (dikisar @ tumbuk)
2. sotong putih sederhana besar 8 ekor - potong membulat
3. sedikit minyak utk menumis bahan2 kisar


4. sewaktu menumis, tambahkan gula pasir sesudu supaya lada cepat garing dan likat (pekat)
5. kemudian masukkan garam 1/2 camca teh
6. masukkan asam gelugor/ asam keping


7. seterusnya tambah sotong yang dah siap dipotong dan dibersihkan
8. kaup balik sotong dengan sambal supaya rata. tunggu sekejap sebab biasanya air dari sotong akan keluar  dan sotong akan mengecut sedikit. sebab tu seroja x guna air.


9. masukkan kicap 2 sudu besar
10. masak hingga sambal agak kering @ pekat. dah boleh tutup api. siap.

inilah rupa sambal sotong (simple2 saje kan)
seroja harap pembaca dan rakan2 dapat jugak serba sedikit ilmu dari dapur seroja ye. jumpa lagi semua. Wasalam.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...